Forum KMC Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Kącik kulinarny Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
ogor
Hardcore Playa
Hardcore Playa



Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 258 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:40, 19 Lip 2006 Powrót do góry

jadłem ostatnio taką sałatkę z kukurydzy, szynki, jakichś pierdół i ananasa właśnie. Niby wszystko ok, ale jakoś wolę bez ananasa, chyba ze robie na słodko, wtedy ananas jest przezajebisty:)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Darkling
Hardcore Playa
Hardcore Playa



Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 298 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z krypty w lodowni

PostWysłany: Czw 17:16, 14 Wrz 2006 Powrót do góry

ostatnio sałatke grecką z sałatą lodową, serem feta, oliwkami, pomidorem, papryką i sosem sałatkowym z oliwą z pestek winogron (mniam Very Happy )


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kleju
"Jest Go Wielu"




Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 3015 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suchań, Polska

PostWysłany: Wto 17:15, 17 Paź 2006 Powrót do góry

Dobra, podam przepis na charczo.
Najpierw trzeba wziąć ok. 0,5kg wołowiny i pokroić ja w niewielkie kawałki. Następnie trzeba je zalać wodą (tak ze 4 szklanki) i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Orzechy włoskie (wyłuskane ze skorup ofkoz) zmielić w maszynce, dodając strączek ostrej papryki (lepsza od chilli będzie czuszka), 3 albo 4 ząbki czosnku i sól. Do otrzymanej masy trzeba dołożyć mąkę kukurydzianą (łyżka stołowa wystarczy) rozprowadzoną kilkoma łyzkami wywaru, ok. 2 łyżek octu winnego albo ostrego sosu pomidorowego i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, dojebać do zupy i gotować razem 10 minut.
Proste jak jebanie, a zajebiście smakuje i nawpierdalasz się za dwóch Very Happy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kleju
"Jest Go Wielu"




Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 3015 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suchań, Polska

PostWysłany: Wto 13:21, 12 Gru 2006 Powrót do góry

Specjalnie dla Mateusza podaję przepis na kaszankę.

Proporcje są na ok. 10 kg surowca wraz z kaszą i rosołem do parzenia kaszy (bedziesz miał kaszanki do zapchania całego zamrażalnika, hyhyh).
Będziesz potrzebował:
Podgardle - 0,20 kg
Tłusty boczek - 0,70 kg
Tłuszcz drobny - 0,20 kg
Mięso wieprzowe - 0,70 kg
Mięso z nóg - 0,20 kg
Płuca wieprzowe - 0,40 kg
Skórki wieprzowe - 0,80 kg
Krew nie solona - 1,40 kg
Kasza jęczmienna - 1,00 kg
Rosół z gotowanych mięs - 2,00 l
Kasza gryczana nie palona - 0,80 kg
Można też dodać krew osoloną, to zależy co kto lubi.
Sól - 0,20 kg - odliczyć sól użytą do solenia krwi
Pieprz naturalny - 0,015 kg
Majeranek - 0,02 kg
Ziele angielskie - 0,004 kg
Cebula - 0,30 kg
Vegeta - 0,02 kg
(Podana ilość soli odnosi się do 10 kg gotowego farszu do nadzienia!)
Jelita wp. kiełbaśnice
Przędza do wiązania

Wszystkie surowce musisz zmielić na siatce 8 mm.
Jelita odkręcasz w parki o długości 12-15 cm po 4-5 parek, następnie parki przewiązujesz szpagatem w celu ułatwienia przy wyjmowaniu po ugotowaniu.
Surowce podrobowe nie solone musisz umyć w zimnej bieżącej wodzie.
Surowce mięsne (z wyjątkiem wątroby i płuc) gotować możesz razem: - w temp. 85-95 st C - do miękkości. Podgardle gotujesz do stanu pół miękkiego. Po ugotowaniu z płuc musisz usunąć chrząstki.
Ugotowane składniki rozkładasz do ostudzenia. Średnio kaszę gotuje się w stosunku 1:2 rosołu (1 kg kaszy= 2 l rosołu)
lub wody, a kaszę gryczaną 1 kg kaszy-=1,8-2,0 l. rosołu
Rozdrobnione składniki mięsne wykładasz na dno naczynia w którym będziesz mieszał, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Następnie wykładasz ugotowaną, gorącą kaszę, rozprowadzasz po całej powierzchni i na gorącą kaszę wlewasz krew, którą niezwłocznie mieszasz z gorącą kaszą. Teraz dodaje się sól i przyprawy, po czym miesza się wszystko do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
Wymieszaną masą napełnia się dość luźno jelita. Końce jelit zawiązujesz na supeł lub wiążesz przędzą.
Kaszankę wrzuca się do wrzącej wody i gotuje w temp. 80 stopni Celsjusza przez 25 - 30 min., do osiągnięcia wewnątrz kiszek temp. 68-72 stopni.
Kaszankę rozwieszasz na kijach i studzisz do temperatury poniżej 6 stopni wewnątrz kiszek.
I gotowe Smile.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Tori
Mistrz Patelni
Mistrz Patelni



Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 3129 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Czechosłowacja

PostWysłany: Śro 11:52, 13 Gru 2006 Powrót do góry

za dużo tych składników Patryk, ja się lubuję w łatwych daniach, np. mój elo kababik:

kupujemy sobie perś kurczaka, kartofli i przyprawę GYROS, do sosu czosnek i jogurt, ewentualnie czosnek granulowany, jak kto woli.

Piersi tniemy po swojemu, każdy ma inne gusta, ja preferuję paseczki rozmiarów szlugi, szerokości prezerwatywy (zapakowanej). Dusimy na przyprawach gyros, aż uznamy, że są gotowe (każdy dusi po swojemu więc nie będę dawać ile czasu macie dusić bo jeszcze spierdolicie i mnie wyzwiecie na bluzgownicy). W tym samym czasie obrane i pokrojone na frytki kartofle smażymy na oleju (ja smażę frytki do momentu, aż będą brązowe- białe wydają mi się na wpół surowe, więc odpada). Gdy mamy czas, sypiemy do miseczki granulowany czosnek (choć ja wolę taką wyciskarką prawdziwy czosnek wycisnąć, ma zajebisty aromat i jest mocniejszy) i mieszamy z jogurtem naturalnym, ja jeszcze siekam do tego szczypiorek. Sos jest bardzo łatwy i tani, a w połączeniu z piersią kurczaka smakuje wybornie. Do tego możemy jeszcze sobie kupić jakąś surówkę, wg. własnego gustu w warzywniaku- kosztują tak 3-4zł. ja preferuję z kapusty pekińskiej, dobrze smakuje z całym daniem.
Wszystko ładnie kładzie się na talerz-frytki z ketchupem, robionym ze zgniłych pomidorów, uduszony kebabik z sosem z jogurtu, do którego pracownicy walili konia i surówka z włosami pani z warzywniaka. Bardzo dobre jedzonko, polecam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kachna
KTOMACZAS



Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 77 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przeźmierowo, Polska

PostWysłany: Śro 12:25, 13 Gru 2006 Powrót do góry

Kleju sie nauczyl robienia kaszany od dziadka i szpanuje
dziewuchy na kaszanke i tak nie zlapiesz , rumburaku ROTFL


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Fredek
KTOMACZAS



Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 66 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suchań, Polska

PostWysłany: Śro 21:09, 13 Gru 2006 Powrót do góry

To z kaszanką to przepis na serio?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)